Societate Civilă Profesională de Avocați
Primești un proces-verbal de contravenție și simți că sancțiunea (ex: amenda, reținerea permisului de conducere) este nedreaptă sau că polițistul a greșit? Mulți șoferi acceptă sancțiunile fără să știe că au dreptul să le conteste. Conform OUG 195/2002 (Codul Rutier) și OG 2/2001 (privind regimul juridic al contravențiilor) există situații clare în care poți anula sau reduce sancțiunile aplicate.
În acest articol, îți explicăm pașii esențiali pentru a contesta un proces-verbal de contravenție.
I. Verifică procesul-verbal (greșelile care pot anula procesul-verbal)
Procesul verbal de contravenție trebuie să cuprindă:
Potrivit art. 17 din OG 2/2001, lipsa uneia dintre mențiunile de la pct. 1-6 atrage nulitatea procesului-verbal de contravenție. Nulitatea se constată și din oficiu (de către instanță).
Totodată, lipsa mențiunilor de la pct. 7-14 poate atrage nulitatea procesului-verbal de contravenție, în măsura în care se produce o vătămare. Cu alte cuvinte, atunci când contravenientului i se aduce atingere drepturilor sale, nu și le poate exercita, întâmpină un dezavantaj semnificativ prin lipsa mențiunilor de la pct. 7-14, instanța va proceda la anularea procesului-verbal de contravenție.
Atenție! În aceste cazuri (de la 7-14), vătămarea trebuie dovedită.
Spre exemplu, lipsa mențiunii de la pct. 13: „Contravenientul se prezintă la primărie pentru a achita jumătate din minimul amenzii, însă nu i se recunoaște acest drept pentru că nu este consemnat în procesul-verbal, așa că achită amenda în mod integral.” (prin chitanța eliberată de primărie dovedim vătămarea drepturilor contravenientului).
II. Verifică corectitudinea mențiunilor din cuprinsul procesului-verbal de contravenție
Deși datele de la pct. I au fost inserate în cuprinsul procesului verbal, nu întotdeauna acestea corespund realității. Există posibilitatea ca fapta contravențională:
Aceste erori pot conduce la admiterea plângerii contravenționale și la anularea procesului-verbal de contravenție.
III. Formulează plângerea contravențională
Potrivit art. 118 alin. 1 din OUG 195/2002, plângerea contravențională poate fi formulată în termen de 15 zile de la comunicarea procesului-verbal de contravenție. Aceasta se depune la instanța competentă, mai exact la judecătoria în a cărei circumscripție (rază teritorială) a fost săvârșită fapta sau în a cărei circumscripție domiciliază contravenientul.
Important! Prin formularea plângerii contravenționale și până la soluționarea procesului, orice sancțiune aplicată se suspendă, așadar nu ești nevoit să achiți amenda contestată, iar permisul de conducere ți se va restitui!
Ți-a fost aplicată o sancțiune contravențională? Echipa noastră se ocupă de tot, de la identificarea motivelor de contestație (pct. I și II), redactarea contestației (pct. III), până la reprezentarea în fața instanței.
Pentru mai multe detalii, completează formularul de contact!